Kai Greene a jeho brutální trénink hrudníku

Je neskutečné kolik svalů dokázal na sebe Kai Green nabalit a mnozí pochybují, že dokáže ještě víc. Avšak o Kaiovi nemusíte pochybovat. Právě v dokazování pochybovačům, že nemají pravdu, drží Kai rekord.

Kai Greene patří k nejlepším kulturistům světa - jeho fanoušci by řekli, že je nejlepší. Ano, všichni víme, že Kai má monstrózní nohy, jeho záda jsou bezchybná a jeho ruce už dávno dosáhli ohromné rozměry díky bicepsům, jaké nemá nikdo jiný.

Kai Green

Ale Greene má i prsní svaly, s nimiž se jen málokdo může srovnávat. Když se Kai otočí bokem a napne hruď, jeho svaly jsou kulaté a plné. Vzdálenější prsní sval vyniká pruhováním a jeho horní část hrudníku připomíná pancíř, z něhož se vynořuje krk. Jak dokáže Kai Greene pořád zlepšovat svůj hrudník?

Instinkt predátora

Pondělí pro Kaie rozhodně není mezinárodním dnem bench pressu. Chcete-li porozumět tomuto šampionovi, zapomeňte na to, co je běžné - musíte myslet v mnohem větším rozměru. Žádné dva tréninky nejsou stejné. Greene může jít do posilovny s cílem trénovat ruce a když se tam dostane, rozhodne se trénovat něco jiného.

Je téměř nemožné zařadit někam jeho trénink, protože neustále mění své cviky, jejich pořadí a počet opakování a sérií.

Možná vám řekne, co trénoval v posledním tréninku, ale od predátora mnoho přímých odpovědí nečekejte.

bench

Rozcvička

V jeho trénincích sice nejsou žádná pravidla, ale jeho rozcvičky jsou docela předvídatelné. Začíná vždy na steperu, na kterém zahřívá svá masivní stehna, připravuje se na trénink a pumpuje krev celým tělem. Je zticha a dostává se do své mentální "zóny".

Součástí jeho rozcvičky jsou různé cviky: pullover, přítahy činky k bradě, shyby, rozpažování činek, stroj na přední ramena. Cokoliv si vybere a v jakémkoliv pořadí, jsou to vždy lehké, pumpovací cviky. Využívá celý rozsah pohybu. Pokud trénuje hrudník, speciální pozornost věnuje loktům a ramenům. Jeho samotná rozcvička by pro mnoho lidí byla celým tréninkem.

Trénink

Kai je známý cvičením exotických cviků - znáte jiného PRO kulturistu ("profesionála"), který trénuje cviky jako Jeffersonův zdvih nebo Zecherův mrtvý tah? Ale má i pár oblíbených cviků, ke kterým se pravidelně vrací a jeho trénink hrudníku není výjimkou.

Bench press

4-5 sérií, 4-12 opakování
Greene vám řekne, že není a nikdy nebude vzpěrač: nezajímá ho váha, kterou zvedá a jediné, co chce je cítit sval, který trénuje a spojit se s ním hlavou, srdcem a duší. A pak ho uvidíte jak běžně tlačí na bench press 4 kotouče na každé straně s perfektním rozsahem pohybu. Úchop má mírně širší aby příliš nezapojoval triceps. Tyč se prohýbá pod 80 kily na každé straně a Greene dělá 8 opakování, někdy více. Někdy přihodí ještě 20 kilo na každou stranu a zvládne další 4 opakování s perfektní formou. Patří tak k nejsilnějším IFBB profíkům vůbec.

Tlaky na šikmé lavici 

3-5 sérií, 3-12 opakování
Ať už je to první cvik dne nebo poslední, s jednoručkami nebo s tyčí, Kai vždy trénuje s perfektní technikou. Spouští osu až k hrudi. Zamyslete se nad tím: nezastaví, když jsou jeho paže rovnoběžné s podlahou nebo kousek nad hrudí. Pravidelně při tomto cviku spouští 160 kilo železa až na svou hruď 6 nebo více krát v každé sérii, dokonce jste ho mohli vidět ve videích dělat tři opakování s 200 kilo vážící činkou.

Jeho tvář je jediné, co pod červenou mikinou vidíte a jeho enormní trup se potí jako 150 kilový zavlažovací system. Nepřestává pracovat, postupuje metodicky - skoro až roboticky - opakování za opakováním.

kaiKai Greene často používá shazovací série: čas na shození jednoho kotouče z každé strany je pro něj dostatečný odpočinek mezi sériemi. Pak se vrací hned k další sérii. Váha je tak při každé sérií lehčí, ale rozhodně ne pro jeho unavené svaly. Kai i tak pokračuje s vědomím, že stimuluje růst. Jde mu právě jen a pouze o to - o růst svalů.  

Rozpažování s jednoručkami

3-5 sérií, 8-15 opakování
Tento cvik cvičí na šikmé nebo rovné lavici. Někdy po tlacích, jindy mezi rovným a šikmým tlakem a někdy jimi začíná trénink, aby hned na začátku hrudník trochu vyčerpal. Někdy dělá opakování více, jindy méně. Občas vezme pár obrovských jednoruček, vrhne se s nimi na lavičku a udělá třeba pouhých 8 opakování.

Rozpažování na kladkách

3-5 sérií, 12-20 opakování
Kai Greene je zvyklý mučit svůj hrudník tímto cvikem - natáhne ruce daleko od sebe a pořádně je stlačí před sebe. Pozici kladek mění v každém tréninku nebo i mezi sériemi - vysoko, stlačuje k sobě ruce před obličejem, nebo nízko a zvedá ruce k čelu nebo výš. Protože život je změna a změna = růst!


Autor: Tony Monchinski, Ph.D
Preklad: Mário Heleš
Editor: Mgr.David Skoumal
Zdroj: Flex Online