CrossFit Games 2018 : dopingový skandál

Crossfit games 2018Crossfit patří k tomu nejsledovanějšímu, co dnešní mladí sportovci sledují. Kolik tisíc mladých lidí sleduje Reginonals a následné Crossfit Games? Samozřejmě, že je tu hokej, fotbal a další gigantická sportovní masírka, ale to, co se stalo v poslední dekádě uvnitř populace mladých nikdo neočekával. Z fitcenter vyšli mladí sportovci, které nebavilo jen zvedat železo a prohlížet se před zrcadlem. Chtěli od sebe mnohem víc, chtěli víc pohybu, víc kreativity, větší záběr, chtěli dělat věci venku i v bazéně.

CrossFit jde proti proudu

To, proč je CrossFit dnes tak silný je skutečnost, že buduje vztahy. Buduje komunity, buduje paralelní rodiny. Zbylý svět každého z nás odcizuje, idividualizuje. Vzdalujeme se sami navzájem. Crossfit jde ale proti proudu. Vytváří svazky mezi lidmi, zdánlivě nesourodými. Oni spolu potí krev, makají vedle sebe a pak si na konci tréninku zařvou a všichni si plácnou. A zde začíná ten VELKÝ MOMENT SPORTU. Toto nepatří jen Crossfitu, ale patří to všem sportovcům - mělo by, ale vytratilo se. Každý CF box je jakási oáza přátel, paralelní rodiny, která tě pochopí, respektuje. Jako v každé rodině i zde to občas zaskřípe, ale vyčistí se vzduch a jede se dál.

Pokud v ničem jiném, tak v tomto ohledu je přínos Crossfitu nedoceněný a neocenitelný. Jsou to malé ostrovy přátelství a sounáležitosti v roztříštěném světě egoizmu, peněz a shonu. Každý z gymů má svého leadera, má svoji filozofii, svoje směřování, své charizma. Můžeš si vybrat, jestli ti sedí to a nebo ono. I toto je skvělé.

Crossfit games 2018Česká stopa v myšlenkách CrossFitu

Ještě před pár lety by si někteří místní Crossfiteři nechali koleno vrtat při zmínce o dopingu. Většina crossfiterů v té době ohrnovala nos nad celou scénou Fitness, protože byla podle jejich slov prolezlá dopingem a drogama. Ač nerad, musím z části souhlasit, ale při pohledu z dnešní perspektivy se CrossFit dneška jeví úplně jinak. Pokud je fitness nečistý sport, pak Crossfit je neméně nečistý.

Letošní "Games" jsou toho jasným důkazem. Na oficiálních stránkách Crossfitu (Games.Crossfit.com) se můžete dočíst, že ve všech testovaných skupinách sportovců byli nalezeni dopingoví hříšníci. Není to alarmující? To tedy znamená, že pokud by otestovali všechny atlety na Games, možná bychom se hodně divili.

Neodpustím si srovnání s fitness soutěžemi kam Antidopingový výbor také jezdí. V poslední době se nestalo, že by ve všech skupinách inspektoři někoho našli. Není tedy Crossfitová komunita k používání těchto látek mnohem benevolentnejší než fitness svět?

Crossfit games 2018CrossFitová federace poslední roky spolupracuje s Olympijským Antidopingovým výborem a pravidly WADA, tak jako všechny sporty, které chtějí dosáhnout na státní a nebo mezinárodní dotace od Olympijského výboru. Avšak dlouhé roky měl Crossfit doslova ve stanovách, že každý atlet je povinnen vynaložit jakékoliv úsilí k tomu, aby se zlepšoval. Crossfit v té době nebyl vázán ani morálně ani technicky k jakémukoliv dodržování pravidel v oblasti nepovolených látek a tréninkových technik. Je skvělé, že se tento celosvětový trend v tomto sportu vydal touto cestou, vždyť myšlenka "sport pro sport" by měla být tím hlavním, co by mělo jakýkoliv sport pohánět.

Ale zpět k letošním CF Games 2018. I v minulém ročníku Games se prováděla namátková kontrola atletů, a také se našli hříšníci, ale letos jich odhalili 14.  Bylo zajímavé vědět, kolik celkově testovali sportovců, protože bychom tak věděli, jaké procento testovaných neprošlo.

Vedení Crossfitové federace samo na oficiálních stránkách píše, že rok od roku zpřísňuje kontroly a přibližují se tak nejprestižnějším federacím NBA, NHL a NFL. Co ale s atletama, kteří celé roky pod vlivem původní filozofie trénovali a "suplementovali"? Musíme se na to ptát, protože se bavíme o těch největších hvězdách tohoto sportu a tyto otázky po dopingu se objevují čím dál častěji i na domácí scéně. Na sociálních sítích hoří často úplné války. Není to nic jiného, než důsledek přístupu CrossFitu jako celku.

Já se modlím za to, aby všechny podobné pavučiny tento sport vymetl a stal se v těchto otázkách kompaktnějším a zcela pochopitelným pro širokou veřejnost. Co je ale dle mého skromného pohledu důležitější, aby byl jasně čitelný pro ty, kteří mu objetovali svůj život, Crossfit bros. CrossFit buduje "rodiny" jak jsem napsal v úvodu tohoto článku - dohromady s jasným a nekompromisním pohledem ke klíčovým otázkám závodění by tomuto sportu bylo ale mnohem - mnohem lépe.

Autor: Mgr.David Skoumal

Zdroj: Crossfit.com